Biała kiełbasa z unijnym certyfikatem

Dla wielu osób biała kiełbasa to symbol Wielkanocy, dla innych przysmak, który warto jeść nie tylko od święta. Wyrób ten już od dawna zadomowił się w polskiej tradycji kulinarnej. Nie wiadomo jednak dokładnie, kiedy zaczął być wytwarzany. Przepis pojawił się w jednej z opublikowanych receptur z 1893 roku – i właśnie tę datę uznaje się za początek historii białej kiełbasy w Polsce. W kraju nad Wisłą możemy nawet pochwalić się kiełbasą białą parzoną wielkopolską ze sławą wykraczającą poza granice Polski. Regionalny produkt znalazł się w europejskim rejestrze tradycyjnych wyrobów o najwyższej jakości.

Stół wielkanocny bez białej, jak mawiają wędliniarze, „to jak ryba bez głowy”. Oto jeden z opisów święconego we dworze: „(…) święcone ustawiano w wielkiej jadalni. Na wielkim półmisku na środku stołu wznosiła się „świńska głowa uwędzona w całości, a więc brązowego koloru, z jajkiem”. Obok niej leżały całe szynki, a dalej „ułożona koliście biała kiełbasa otaczająca całą górę pisanek najróżniejszych kolorów”, półmiski z pasztetami, pieczystym, obok mazurki, „a w tyle pod ścianą, wielkie baby lukrowane i placek z kruszonką” (W. Baraniewski, „Kuchnia i stół w polskim dworze” 2004 r.).

Biała kiełbasa ma swoje początki w Niemczech, jednak polska receptura różniła się od oryginalnej. Wykorzystywano mięso wołowe, które było tańsze i bardziej dostępne od cielęciny. Polacy zastąpili także cebulę, pietruszkę, skórkę cytryny i gałkę muszkatołową czosnkiem, majerankiem i pieprzem. Dziś, kiełbasa biała parzona wielkopolska posiada unijny certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne. Oczywiście wyrób tak oznaczony, musi charakteryzować się ściśle określonym smakiem, najwyższą jakością, a nawet odpowiednim kolorem. Chronione Oznaczenie Geograficzne, to nie tylko gwarancja najlepszego wyrobu, ale też znakomita promocja zarówno dla jego producentów, jak i regionu. Komisja Europejska informuje, że w ostatnich latach popularność tego regionalnego przysmaku wzrosła i rzeźnicy zaczęli ją wyrabiać także poza sezonem świątecznym. W Wielkopolsce Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska serwowana jest głównie w żurku, choć może być też podawana jako smażona na smalcu z cebulką i drobno posiekanymi kwaśnymi jabłkami lub po prostu grillowana.

Kiełbasa biała parzona wielkopolska jest regionalnym specjałem znanym i popularnym już w XIX wieku, chociaż pewne źródła wskazują, że była wyrabiana już w czasach piastowskich. Według dokumentu nadającego kiełbasie białej parzonej wielkopolskiej znak Chronionego Oznaczenia Geograficznego, może być ona produkowana tylko na dokładnie określonym obszarze geograficznym: w Wielkopolsce oraz niektórych powiatach w Lubuskiem i Kujawsko-Pomorskim.

Kiełbasę białą jada się bardzo chętnie w czasie świąt oraz uroczystości rodzinnych. Znana jest na terenie całej Polski, ale ta wytwarzana w regionie wielkopolskim jest nieco inna. Receptury jej wytwarzania są przekazywane z ojca na syna i pilnie strzeżone w wytwórczych zakładach. Do jej produkcji należy użyć tylko mięsa wieprzowego i to najwyższej jakości, jelita naturalnego, czosnku, soli, pieprzu i oczywiście majeranku. Ten ostatni składnik, odróżnia białą kiełbasę wielkopolską od wyrobów w innych rejonach Polski.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

https://agronomist.pl/artykuly/biala-kielbasa-z-unijnym-certyfikatem

https://agronomist.pl/

0 polubień
Poprzedni wpis: Zygmunt Drewicz i muzeum wsiNastępny wpis: Krystyna Just i olej rydzowy

Powiązane wpisy