Wiśnia nadwiślanka

W Polsce uprawia się wiele gatunków wiśni, jednak tą, która jest najbardziej znana, jest wiśnia nadwiślanka, która posiada unijny certyfikat Chronionej Nazwy Pochodzenia. Obszar jej uprawy obejmuje pas nadwiślański trzech województw – mazowieckiego, świętokrzyskiego i lubelskiego. Wyróżnia się tym, że jej owoce są wyraźnie mniejsze od odmian uprawnych, mają wyższą kwasowość, a ich sok ma bardzo intensywną barwę.

Wiśnie nie bez powodu mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. W swoim składzie posiadają kumarynę, czyli składnik zapobiegający atakom serca i tworzeniu się skrzepów, jak również antyoksydanty, opóźniające proces starzenia. Mimo tego, że w 80% składają się z wody, pozostałych 20% stanowią witaminy – głównie z grupy A, B, C, minerały i składniki odżywcze. Wiśnia Nadwiślanka ma również dodatkowe walory zdrowotne.

Wiśnie te mają nie tylko wyjątkowe walory zdrowotne, ale także smakowe. Zawartość antocyjanów w wiśni nadwiślance (powyżej 115 mg/100 g – oznaczenie metodą HPLC) przewyższa co najmniej o 20 % ten sam parametr w owocach Łutówki – odmiany wiśni uprawnej w Polsce i uznawanej za najbardziej przydatną do przetwórstwa. Poza tym, mają wysoką zawartość ekstraktu cukrowego: powyżej 13 %, a także wysoką kwasowość (zawartość kwasów organicznych) – przynajmniej 1,4 % w przeliczeniu na kwas jabłkowy, przy pH 8,1. Owoc jest aromatyczny, smak i zapach są charakterystyczne dla wiśni, smak jest bardzo intensywny, lekko cierpki – wskazuje Izabella Byszewska, prezes zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Owoce wiśni nadwiślanki posiadają intensywną barwę od ciemnoczerwonej do bordowej, jednolitą na całej powierzchni. Są okrągłe, lekko spłaszczone. Stosunek masy pestki do owocu zależy od wieku drzew i wynosi od 9,4 % do 11,3 %.

Pod chronioną nazwą Wiśnia nadwiślanka mogą być sprzedawane wyłącznie owoce wiśni uzyskane od wiśni sokówki odroślowej, która została zaaklimatyzowana do warunków pasa nadwiślańskiego, charakteryzującym się wapiennym lub wapienno-gliniastym podłożem. Połączenie wpływu występujących tu gleb i bliskości rzeki, pozwala nie tylko na wzrost i kwitnienie, ale również uzyskanie wysokiego stopnia wiązania owoców o najwyższej jakości oraz specyficznych właściwościach. Dodatkowo, w zagłębieniu szypułkowym wiśni nadwiślanki, po oderwaniu szypułki – powstaje niewielki wyciek soku, który zamienia się w galaretkę zapobiegającą dalszemu wyciekowi, przedłużając tym samym trwałość owoców w porównaniu z odmianami szlachetnymi.

Wiśnia ta wytwarzana jest na obszarze geograficznym obejmującym:

  • w województwie mazowieckim, w powiecie lipskim, gminy: Lipsko, Sienno, Solec n/Wisłą,
  • w województwie świętokrzyskim, w powiecie opatowskim, gminy: Ożarów i Tarłów,
  • w województwie lubelskim, w powiecie kraśnickim, gminę Annopol.

 

Chcesz przeczytać cały artykuł?

https://agronomist.pl/articles/wisnia-nadwislanka

https://agronomist.pl/

0 polubień
Poprzedni wpis: Suska sechlońska – wędzony skarb MałopolskiNastępny wpis: Wieś jak malowana – Zalipie

Powiązane wpisy