Ze smakiem przez regiony

Coraz więcej gospodarstw agroturystycznych, gospod, gościńców i restauracji, a także przetwórców, przystępuje do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego poszczególnych regionów. Wpisuje się to we współczesny nurt turystyki kulinarnej – poznawania poszczególnych miejsc nie tylko poprzez zabytki, ale także smaki – charakterystyczne produkty i potrawy. A jak wiadomo, każdy polski region ma swoje bezcenne kulinarne skarby.

Ponieważ dziedzictwo kulinarne jest ważnym elementem dziedzictwa kulturowego, Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego tworzy wizerunek i promuje dany region. Przyczynia się również do rozwoju przedsiębiorczości, tworzy także płaszczyznę do współpracy dla wielu przedsiębiorstw w regionie. Inicjatywa ta doskonale wpisuje się w działania promujące żywność lokalną i regionalną.

W Polsce konsumenci coraz bardziej doceniają kuchnię regionalną. Można się nią delektować już nie tylko na wsiach – w gospodarstwach agroturystycznych czy gospodach, ale także w miastach. Przykładowo, do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, w 2017 roku przystąpiła poznańska restauracja Hyćka. Świadczy o tym nie tylko certyfikat członkowski oraz tabliczka z logotypem Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski, którą można znaleźć przed wejściem do tego miejsca. Przede wszystkim, można tu znaleźć produkty oparte na surowcach produkowanych w Wielkopolsce oraz potrawy, które mają historyczną tradycję regionu. Za jedną z nich – zraz z dzika w sosie grzybowym z kaszą gryczaną, restauracja otrzymała „Perłę” – w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Restauracja znajduje w pomieszczeniach po historycznej piekarni Państwa Borowiaków. Nazwa lokalu wzięła się od syropu z kwiatów i owoców czarnego bzu – produktu tradycyjnie wytwarzanego w regionie Wielkopolskim pod nazwą hyćka lub hyczka.

Nasze zamiłowanie do hyćki wynika z rodzinnej tradycji zbierania kwiatów oraz owoców i wytwarzania syropu o unikalnym smaku i właściwościach. Tradycja jest inspiracją dla naszej kuchni: dań regionalnych, wielkopolskich, w oparciu o własną produkcję: pyry z gzikiem, czernina, szagówki, kaczka z pyzami, szare kluchy z kapustą, a na deser proponujemy własne wypieki – opowiada z pasją właścicielka restauracji Alicja Sadowska.

Oryginalny produkt lokalny, wytwarzany zgodnie z tradycyjną recepturą, przyciąga turystów, którzy poszukują teraz produktów niebanalnych, z historią, nawiązujących do naszych kulinarnych korzeni. Poznajemy regiony przez smaki. Dania przygotowujemy w oparciu o lokalne produkty od rodzimych dostawców. Sami także produkujemy na własne potrzeby konfitury, przetwory warzywne, syropy, kompoty z których później korzystamy. Konsumenci naprawdę to doceniają. Odchodzą od masowości, chcą czegoś więcej – dodaje Marcin Sadowski, właściciel restauracji.

Atrakcyjność wyrobów tradycyjnych i regionalnych polega na zakorzenieniu w tradycji i silnym związku z danym obszarem. Może on wynikać z wyjątkowych walorów klimatycznych, czy też dawnych metod hodowli.

Idea Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego powstała w Szwecji, a konkretnie w południowo-wschodniej części tego kraju – Skanii oraz na duńskiej wyspie Bornholm w 1995 roku. Inicjatywa ta szybko spotkała się z dużym zainteresowaniem wielu regionów europejskich, które dbają o to, by oferować mieszkańcom i turystom wyborną w smaku, wyjątkową regionalną żywność. Sieć zrzesza kilkadziesiąt regionów europejskich. Głównym celem regionów znajdujących się w sieci jest promocja regionalnej żywności opartej na lokalnych zasobach surowców. W obrębie regionów członkowskich, istnieje regionalna sieć zrzeszająca producentów, przetwórców oraz dystrybutorów regionalnej żywności.

Obecnie, do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego należy 19 regionów z różnych krajów Europy, w których z kolei działają regionalne sieci zrzeszające:

  • producentów i przetwórców produktów rolno-spożywczych,
  • gospodarstwa agroturystyczne,
  • restauracje i hotele.

Mają one prawo do używania loga Sieci (z nazwą danego regionu), który podkreśla związek podmiotów z tym właśnie regionem. Producenci muszą spełniać określone w regulaminie Sieci kryteria dla producentów i potraw uznanych za żywność lokalnego pochodzenia. W 2005 roku, pierwszym polskim członkiem Sieci zostało województwo warmińsko-mazurskie.

Kto może zostać członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego?

  • producenci z sektora rolnictwa, ogrodnictwa i rybołówstwa/rybactwa;
  • producenci, wytwórcy i przetwórcy artykułów rolno – spożywczych;
  • właściciele restauracji, innych obiektów gastronomicznych lub hotelarskich;
  • sprzedawcy artykułów rolno-spożywczych wysokiej jakości i sklepy farmerskie.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

https://agronomist.pl/artykuly/ze-smakiem-przez-regiony

https://agronomist.pl/

0 polubień
Poprzedni wpis: Wiklinowa krainaNastępny wpis: Obwarzankowe love

Powiązane wpisy